Rotu

Historia

Image placeholder

Tämä erikoinen rotu on lähtöisin Pohjois-Amerikasta Kaliforniasta kun erään Ruganin perheen oven eteen vuonna 1981 oli ilmestynyt kaksi puolipitkäkarvaista, kippurakorvaista ja koditonta kissanpentua. Musta "Shulamith" ja mustavalkea "Panda." Kun toinen kissoista "Shu" oli saanut ensimmäisen pentueensa Ruganit huomasivat, että neljästä pennusta kahdella oli kippurat korvat. Tällöin he tajusivat, että heillä olisi mahdollisesti käsissään uusi, ainutlaatuinen rotu. Täten Shulamithista tuli tämän rodun kanta-äiti ja tämän kissan tulee löytyä jokaisen puhdasrotuisen curlin taustalta.

Myöhemmin kaksi tunnettua geneetikkoa S. Pfluenger ja Roy Robinson tutkivat tätä uutta rotua ja molemmat tulivat samaan tulokseen, että korvien kippuruuden aiheuttaa tietty geeni. Tällä dominoivalla geenillä ei ole muita ominaisuuksia kuin tämä ulkonäköön vaikuttava seikka.


Ulkonäkö

American curlin korvat ovat luonnon oma oikku. Pennut syntyvät suorakorvaisina ja noin viikon ikäisenä korvat alkavat kääntyä kippuraan ja sen jälkeen avautuvat pikkuhiljaa. Korvien lopullista kippuruutta on mahdoton ennustaa etukäteen. Kissan ollessa n. 4kk iässä korva rustottuu melko jäykäksi (kuten ihmisellä) ja tällöin lopullinen kaarevuus on saavutettu. Tämän jälkeen korvien kaarevuus ei muutu. Korvien kärjet ovat pyöristyneet ja taipuisat. Näyttelykissan korvat kaartuvat taaksepäin vähintään 1/3 osa korkeudestaan (n.90-180 astetta).

Silloin tällöin pentueeseen syntyy myös suorakorvaisia yksilöitä tai kissoja, joilla on vain vähän taaksepäin kaartuvat korvat. Näitäkin kissoja voidaan käyttää jalostukseen, mutta näyttelyharrastuksessa niille ei oikein pisteitä satele. Lemmikkeinä ne ajavat kuitenkin täysin saman asian, kuin kippurakorvaiset sukulaisensa, sillä luonne ja muu ulkonäkö on aivan sama korvien kippuruudesta huolimatta.

Rakenteeltaan curlit ovat elegantteja, lihaksikkaita, keskikokoisia ja hoikahkoja kissoja. Häntä on pitkä. Pitkäkarvaisella curlilla häntä on sulkamaisen tuuhea. Tasapainoiset mittasuhteet ovat kokoa tärkeämmät. Silmät ovat suuret, kirkkaat sekä saksanpähkinän muotoiset. Vartalo on pituudeltaan 1 ½ kertaa kissan korkeus hartioiden kohdalta. Sekä lyhyt- että pitkäkarvaisella curlilla on hyvin silkkinen turkki, jossa on mahdollisimman vähän pohjavillaa. Tämä tekee pitkäkarvaisenkin kissan turkinhoidosta helppoa, sillä turkki ei takkuunu herkästi.

Lyhyt- ja pitkäkarvainen curl ovat sisarrotuja ja niitä voidaan käyttää kasvatuksessa yhdessä. Eli samassa pentueessa voi olla sekä lyhyt- ja pitkäkarvaisia kissoja, mikäli pentueen vanhempien taustalta löytyy molempia. Curleilla on kaikki värit sallittuja, ainoastaan naamiomuunnokselta vaaditaan siniset silmät.


Terveys

Rotua on kasvatettu käyttämällä kotikissan laajaa geenipohjaa. Edelleen on tärkeää ottaa huomioon kasvatuksessa geenipohjan laajentuminen, sillä rotuhan on lähtöisin vain yhdestä kissasta. Tämän eteen tehdään jatkuvasti työtä. Lähtökohtaisesti kyseessä on terve rotu, johon ei liity geneettisiä ongelmia. Jonkin verran hammasongelmia on ilmennyt, mutta tämä ei ole ainoastaan curlien vaiva, vaan sitä esiintyy muissakin roduissa kotikissaa unohtamatta. Mielestäni kissojen terveys on yksi tärkeimmistä kriteereistä kasvatustyössä.


Luonne

Image placeholder

Luonteeltaan curlit ovat hyvin seurallisia, uteliaita ja leikkisiä kissoja. Niitä pidetään kissamaailman Peter Paneina (poika, joka ei koskaan kasva aikuiseksi.) Ne pysyvät koko ikänsä leikkisinä. Curlit kiintyvät kovasti ihmisiin ja haluavat olla mukana päivittäisissä askareissa, ne eivät vain seuraa sivusta. Ne ovat älykkäitä ja pitävät kovasti kiipeilemisestä, eikä hyppääminen omistajan olkapäälle milloin mistäkin ole yhtään yllättävää. Curli on melko hiljainen kissa, niillä on pieni ääni ja yleensä ne juttelevat "kurraamalla". Lisähuomion tarpeesta ne saattavat ilmaista pieniäänisellä naukaisulla. Ne oppivat hyvin äkkiä uusia temppuja. Kaappien ja ovien avaaminen on niille lastenleikkiä. Esimerkiksi kissa-agilityyn curlista saa oivan kumppanin. Moni myös kantaa omistajiensa tavaroita ympäri asuntoa ja jotkin noutavat tavaroita, kuten koirat. Ne sopeutuvat äkkiä uusiin tilanteisiin, ihmisiin ja muihin eläimiin seurallisen luonteensa ansiosta.

Image placeholder

Kissa, varsinkin american curl on hyvin aktiivinen, joten jos etsit kissaa joka vain syö ja löhöilee, tämä ei ole sinun rotusi. Parasta olisikin jos curlilla olisi kodissa esimerkiksi toinen kissa- tai koirakaveri. Myös lasten kanssa curlit tulevat oikein mainiosti juttuun leikkisän luonteen ansiosta.